Skip Navigation 1 - Home Page 3 - Site Map 4 - Search 5 - A to Z 6 - Help 7 - Complaints Procedure 8 - Information Rights 9 - Council Contacts 0 - Access key details
 

Bensham Grove Community Centre

Client: Gateshead Council
Location: Bensham, Gateshead
Contract value: £362,000
Contract period: 24 weeks

Project description

  • Refurbishment of Bensham Grove Community Centre; an early 19th century villa with Victorian and Georgian features located in a residential area.
  • The building has provided the community with adult educational opportunities since the 1920’s. 
  • A Grade 2 Listed Building, the house still holds many features such as stained glass windows, fireplaces, tiles and decorated ceilings.

Project delivery

  • Works were programmed and managed by our experienced in-house Project Management Team.  
  • Utilised our experienced workforce in conjunction with specialist contractors to expedite the works.
  • Joinery works were undertaken on the new internal door sets with period fittings, handmade Meranti display cabinets; timber mouldings to bookshelves and intricate cornice works throughout.
  • Worked in partnership with Simpson & Brown Architects, renowned for conservation of major historic buildings within the UK and overseas.
  • Lathe and lime plaster was applied to the Drawing Room ceiling.

Key issues

  • Restoration works included a full electrical rewire.
  • Stained glass windows were repaired by a specialist contractor. 
  • Secondary toughened glazing was specified to encapsulate the priceless stained glass panels.
  • Potential risks to the project were numerous, as a large portion of work was to restore existing priceless features and sympathetically recreate original pieces within the property.  

Successful outcomes

  • Interior decoration was specified to match the buildings original Victorian theme. 
  • The restored building has created a proper balance between the aesthetic quality of the past and active contemporary community education uses.
  • As part of local community involvement the resident Pottery Class created period tiling for the floor within the Conservatory.